Allt du behöver veta om plåttak

Om du har ett plåttak som behöver ses över ska du låta experter hos https://kompetensplatslageri.se/ göra en bedömning. De gör en inspektion av taket och om det behövs några åtgärder ger de förslag utifrån takets skick och vad som är det bästa alternativet att göra. Det är viktigt att en professionell plåtslagare gör en besiktning av ditt tak med jämna mellanrum för att undvika att få stora skador på de underliggande skikten. Om ett plåttak har skador under en längre tid kan det få förödande konsekvenser som också kan bli dyrt.

Renovera eller laga

Ibland kan det vara på det viset att det är bättre att göra en helomläggning av taket än att försöka lappa och laga det. Ibland kan det vara svårt att få nya plåtar att fästa i ett äldre material. Ett plåttak går att renovera och laga där det behövs men bara till en viss gräns, sedan är det bästa alternativet att göra en helomläggning av plåttaket.

Välja rätt plåttak

Att ha takplåt är praktiskt och ett bra alternativ att överväga om du går i tankarna om att byta ut ditt nuvarande tak. Om du väljer plåttak är nästa steg att fundera över vilken typ av takplåt som du vill ha. Det finns lite olika alternativ att välja bland. Det finns takplåt i stål, aluminium, koppar och zink. Koppar och zink väger lite mer men håller desto längre. Oavsett vilket material du väljer måste takstolarna och undertaket hålla för den nya belastningen och att materialet och lutningen på taket är kompatibelt. Det finns stora skillnader i pris och kvalité och det bästa är att hitta en bra balans mellan pris och kvalitet. Ett plåttak i stål eller aluminium har en livslängd på minst 30 år och kopparns livslängd uppgår mot 60 år.

Det finns olika utseenden på plåttak

Plåttak kan se lite olika ut. Det finns plåttak som ser ut som takpannor och är ett bra alternativ om riktiga takpannor inte går att använda. Den vanligaste plåten är korrugerad plåt som har våg- eller trapetsprofiler. Denna typ är mindre estetiskt tilltalande men det är en smaksak. Det som är bra att ta med dig är att ett fint och välmående tak kan höja värderingen på ditt hus. Det är många som lägger tid på att inspektera taket vid ett husköp. Plåttak i alla material är i princip underhållsfria och det passar bra i vårt svenska klimat. Om du bor ut mot kusten är det viktigt att du väljer ett plåttak som tål saltvatten.