Du köper in för lite material

Du har precis slitit i timmar med att få ut det gamla kaklet och har äntligen förberett med ett snyggt grundarbete. Nu är det dags att sätta upp det nya kaklet, men medan du bär materialet in till badrummet så tappar du en platta. Naturligtvis går kakelplattan i kras och du som hade köpt precis rätt antal kakelplattor som du skulle vara i behov av. Attans också!

Känner du igen dig? Kanske, kanske inte! Vi hoppas att du inte gör samma misstag som många andra och köper exakt den mängd som du behöver och inte en enda spik till.

Saker försvinner

Den främsta anledningen till varför man inte ska köpa in exakt mängd material är för att saker och ting försvinner. Du kan tro att du har hur mycket koll på varenda mutter som helst, men vi lovar dig att material kommer att mystiskt försvinna under din renoveringsprocess. Det kan t.ex. handla om något så enkelt som att en skruv har rullat iväg och sedan råkat sparkas runt i hallen eller att morfar behöver ha tillbaka det där verktyget som du fick “låna lite snabbt”.

Saker går sönder

En annan orsak till varför man alltid bör beräkna lite mer material än vad man tror att man kommer att behöva är för att saker lätt kan gå sönder. När man arbetar med många verktyg och har det rätt rörigt omkring sig är det lätt att plankor bryts av, inredning går sönder eller, som ovan nämnt, man tappar en kakelplatta eller två.

Ett vanligt misstag är att man köper alldeles för lite material för att man vill spara in på kostnaderna. Det brukar dock resultera i motsatsen. Eftersom man inte var beredd och hade förberett sig ordentligt så behöver man sedan hantera ytterligare en utgift för material som man inte hade räknat med.

Visst kanske den utgiften inte känns så anmärkningsvärd just nu, men kostnaden kan snabbt bli stor om det är många saker som går sönder eller försvinner. En skruv hit eller dit är väl inget att oroa sig för. Kanske inte för stunden, men vad gör du när du inte hittar de där två skruvarna som var avgörande för om du kunde bygga ihop ditt nya tvättställ? Köp in 10-20 % mer material än du behöver!