Att anlita hantverkare
Det finns en hel del att tänka på när det är dags att anlita en hantverkare. Om man ska lägga om taket måste man till exempel veta att arbetet blir ordentligt gjort, annars kan hela huset förstöras och dessutom kan det bli både tidskrävande och dyrt att behöva göra om arbetet. Men vad bör man tänka på när man ska anlita en hantverkare eller takläggare?
Kolla upp referenser
En sak som är klokt att göra innan man anlitar takläggare i Göteborg är att ta några referenser. Man frågar helt enkelt om företaget har gjort några arbeten innan och om man kan kontakta några av de personerna för att fråga hur arbetet gått hos dem. Det kan också vara klokt att göra lite egna efterforskningar och inte bara kontakta de referenser som takläggaren anger när man frågar. Ska man anlita hantverkare är det klokt att man frågar om de tidigare kunderna är nöjda med arbetet som utförts, om hur snabbt arbetet gått och om offerter med mera har följts. Får man ett negativt omdöme redan då kan det vara läge att dra öronen åt sig.
Välj inte det billigaste bara för prisets skull
När man tittar på hur mycket en renovering får kosta är det klokt att göra upp en budget innan man samlar in offerter. Man bör dock inte välja ett billigt företag bara för prisets skull utan det gäller att väga fördelarna mot nackdelarna. Om ett företag kan lägga om taket för en bråkdel av summan ett annat företag kräver kan man gissa sig till att material av samma kvalitet inte används. Det kan också vara andra saker som skiljer i reparationen. Kanske görs inte samma grundarbete? Det är sådana saker som kan kosta i längden. En billig takomläggning kanske behöver göras om efter något år igen, och redan då kan det ha blivit fuktskador och annat på husets stomme. Där kan de pengar man sparat ha gått förlorade och man kan plötsligt stå med enorma reparationskostnader.
Det är därmed inte sagt att alla billiga företag utför dåliga arbeten. Många småföretag kan göra arbeten lite billigare just för att de vill sprida sitt namn och få ett gott rykte. Det är då det kan vara bra att kolla lite referenser, samt att eventuellt be att få en förteckning över utbildningar, vilka material som används. En garanti på arbetet är också att föredra.
När något går fel
Ibland kan det ske saker under en takläggning som ingen kan förutse. Det kan inträffa en olycka, eller så blir leveranser försenade av olika anledningar. Det kan göra att arbetstiden förlängs. Många gånger finns det reglerat i avtal vad som händer vid olika situationer och det är något man alltid bör se över. Får man som kund till exempel betala för hela reparationstiden om arbetarna blir sjuka och arbetet drar ut på tiden?