Vad får renoveringen kosta?

De allra flesta människor är väl medvetna om att en renovering är ett större projekt som kräver en hel del tid. Förutom tid så kommer renoveringen också att kräva en hel del pengar. Även om man har möjlighet att använda sig av ROT-avdraget så är kostnaderna oftast mycket högre än vad man till en början har räknat med. Innan du sätter igång och renoverar är det därför väldigt viktigt att du tar reda på alla kostnader och utgifter som du kommer att ha för att se om de går hand i hand med din budget.

För att ta reda på utgifterna behöver du först titta på din planeringslista. Räkna ut vad kostnaderna för verktyg kommer att vara, kostnader för material och kostnader för att anlita en hantverkare (om du t.ex. ska utföra arbetsmoment som inkluderar el och vvs). Fungerar det bra ihop med din budget? Okej! Då är det bara att köra på. Om inte, så behöver du tänka om.

Sätt en budget

När man sätter en budget för sitt renoveringsprojekt är det inte ovanligt att man gör detta långt innan man har tagit reda på vad saker och ting faktiskt kostar. Av den orsaken är det lätt att man sätter en budget som är mycket lägre än vad totalkostnaden för renoveringen sedan kommer att bli. Försök att vara så realistisk som möjligt när du sätter din budget och kom ihåg att du alltid kan jämföra priser för att få utgifterna att matcha din budget lite bättre.

Hur mycket din renovering får kosta är naturligtvis något som bara du själv kan bestämma över. Många väljer att använda sig av ett lån för att finansiera sin renovering och andra har sparat ihop pengarna sedan tidigare. Naturligtvis är det alltid bäst om du undviker lån så mycket som möjligt, men om du ändå hamnar hos banken i slutändan är det rekommenderat att försöka baka in renoveringslånet i bolånet. På så sätt får man vanligtvis mycket bättre villkor och man slipper dessutom att ha flera lån bakom sig, t.ex. både ett bolån och ett privatlån.

Ett sista tips när du sätter din budget: Sätt alltid en liten högre budget än vad du beräknar att renoveringen kommer att gå på. På så sätt har du möjlighet att täcka upp för oförutsedda utgifter eller andra ekonomiska problem som kan uppstå.