Klä om möbler

Du behöver inte vara möbelsnickare för att kunna fräscha upp eller renovera lite möbler, det enda du behöver är lite god vilja, verktyg och material. Samt en tumme som inte sitter mitt i handen förstås.

Att möbler kan börja se lite slitna och ofräscha ut, särskilt om du har husdjur, är ju allmänt känt och bekant. Katten kanske har klöst på tygsoffan, hunden kan ha gnagt på ett av benen till bordet eller en stol, och det kan faktiskt gå att snygga till och reparera utan att behöva lägga pengar på att köpa nytt.

Hållbart tänkande

Att köpa nytt är alltid roligt, men det är å andra sidan inte så bra för miljön att ständigt köpa nytt. Att reparera och återbruka är betydligt bättre för både miljö och plånbok. Det är inte så svårt att klä om en soffa för husbehov och med lite verktyg och material från byggmax kan du även byta ut trasiga delar av trästommen om det skulle behövas. En gammal sliten soffa kan bli riktigt fin igen med lite omvårdnad.

Tänker du klä om soffan är ett möbeltyg att föredra, och du kan nita, häfta eller spika fast tyget med små spik på själva soffstommen, rakt över det gamla tyget. Att tänka på är att det kan vara bra att vara två personer som hjälps åt, för att kunna hålla tyget sträckt och slätt. Gällande soffdynorna är det bara att plocka fram symaskinen och sy kuddfodral. Att använda tryckknappar är väldigt smidigt och du behöver inte trixa med blixtlås och dragkedjor. Se till att kuddfodralen går att plocka av och tvätta separat. Var bara noga med att mäta rätt så att de olika tygbitarna blir lika stora.

Stolsdynor går att klä om på liknande sätt, vare sig du vill ha ett fodral eller nita fast tyget om själva sitsen, men även där kan det vara bra att tänka på att det är fräschast att kunna ta av tyget och tvätta det.

Unik inredning

Vill du köra på riktigt återbruk och kanske ha en soffa eller en fåtölj som blir helt unik kan du titta efter tyg i second handbutiker, eller kanske i den där lådan med gamla gardiner som du aldrig använder. Gardintyg av lite grövre modell kan bli väldigt fina soffkuddar, och vad gör det om inte alla kuddar har samma färg? Det sätter en unik prägel på din inredning och ingen annan kommer ha en exakt likadan möbel som du.

Vill du vara riktigt originell kan du virka eller sticka bitar som du kan använda till dynor och kuddar. Vad sägs om en hel fåtölj med virkade mormorsrutor eller om kuddfodralen till soffkuddarna är virkade? Det är ett projekt som garanterat kommer ta lite tid i anspråk, men det finns även gott om virkade plädar på second hand som kan få ett andra liv som soffkuddar eller soffdynor.