Renoveringsmisstag du bör se upp för!

Att renovera i sin bostad är idag mycket vanligt. Många svenskar ger sig in i renoveringsarbeten på egen hand för att förbättra livskvaliteten, höja bostadens värde eller kanske för att forma sitt drömhem alldeles själva. Orsakerna till varför man renoverar kan alltså vara väldigt många, men det som de flesta renoveringsamatörer har gemensamt är att de begår en hel del misstag.

Att göra ett misstag är i sig ingenting som är ovanligt. Det är mänskligt att fela, men gör du ett fel i samband med din renovering så kan det få väldigt jobbiga och stora konsekvenser. Inte nog med att du kan råka orsaka en skada på din bostad, du kan också behöva hantera extrakostnader eller få ditt renoveringsprojekt att ta mycket längre tid.

Vi vill naturligtvis att din renovering ska gå så smidigt som möjligt, oavsett om du ska renovera badrummet och installera ett nytt badkar eller om du ska göra en totalrenovering i köket. Därför har vi samlat en lista på de vanligaste renoveringsmisstagen som hemmafixare gör.

Vanliga renoveringsmissar

1. Du planerar inte arbetet

Att inte planera arbetet i detalj är ett mycket vanligt misstag. Du tar fram alla verktyg och sätter igång direkt, vilket kan resultera i en hel del problem längre fram. Kanske kommer du att göra saker i fel ordning, något som ger dig merarbete.

2. Du följer inte reglerna

Äsch, det är väl inte så svårt att installera el själv eller dra nya vattenledningar? Kanske inte, men du vet att arbetet måste vara fackmannamässigt utfört av en professionell hantverkare, eller hur? Om du gör arbetet själv och det blir problem kommer ditt försäkringsbolag heller inte täcka upp för eventuella skador på bostaden.

3. Du vill inte be om hjälp

Det här är ett vanligare misstag än många tror. Man är säker på att man klarar av alla uppgifter och arbeten själv och väljer därför att inte be om hjälp. Våga fråga om du är osäker och ta in en hantverkare när dina egna kunskaper inte räcker till. Visst är guider på nätet bra, men de räcker sällan långt i alla situationer.

4. Du köper verktyg istället för att hyra

Verktyg kostar mycket mer pengar än man kan tro. Genom att hyra eller låna från en vän eller bekant kan du spara in mycket pengar. Ett vanligt misstag är att man köper alla verktyg själv, verktyg som sedan bara kommer att ligga och aldrig användas igen. En renovering i sig är i många fall ett kostsamt projekt, så försök att göra allt i din makt för att minska utgifterna. På så sätt har du mer pengar över till inredning eller andra saker och ting som din renovering kommer att behöva.