Undvik missarna när du målar om

Att måla om hemma är verkligen roligt även om det kan kännas rejält i kroppen efteråt. Det som dock tyvärr kan kännas motigt och tufft efteråt är de eventuella missar du kan upptäcka när färgen torkat. Att ge sig på grovjobbet en gång till är inte det skojigaste. Här skriver vi om missar att undvika när du målar om.

Rolla inte kors och tvärs

Visst känns det säkert lockande att rolla lite överallt på väggen för att täcka så stor yta med färg så snabbt som möjligt. Dock är kors-och-tvärs rollning inget att rekommendera eftersom det bildas fula märken som fortfarande syns när färgen torkat. Dessutom blir inte färgen jämnt fördelad på ytan vilket gör att du kan bli tvungen att köpa ny färg snart igen. Om färglagret blir för tunt syns det genom att den gamla färgen tränger igenom.

Om du vill ha en riktigt proffsig målning ska du satsa på en målare som k3måleri.se där du kan vara säker på att slippa målningsmissarna.

Använd maskeringstejp

Det finns inget fulare än när kanterna vid väggarna eller trösklar och dylikt har färgfläckar på sig. Gör dig själv därför en tjänst och använd maskeringstejp. Du kan då vara säker på att få till raka linjer. Med maskeringstejp kan du även måla med flera färger och få till en randig vägg. En idé kanske?

Förarbete

När du målar om fasad är det extremt viktigt att du rengör den först, skrapar bort gamla flagor och slipar ner ojämnheter. Annars fäster inte färgen ordentligt och slutresultatet blir under mediokert. Detsamma gäller inomhusmålning. Väggar, dörrar och annat som ska målas om ska alltid tvättas rent först. Fingeravtryck, fettfläckar och repor gör att målningen bara blir dåligt gjord eftersom färgen har svårt att fästa ordentligt. Det kan också tränga fram fläckar även när målningen är utförd.

Tänk även på slipningen, både före och efter målning på trä. När trä målas reser det sig lite eftersom det är ett levande material. För varje gång du målar bör du därför slipa en omgång innan du målar igen.

Måla flera gånger för jämn yta

Är du trött på att måla redan efter en omgång? Tänk till, för om du bara låter det vara utan att måla flera lager blir det vanligen inte så snyggt – om du inte efterfrågar patina-effekt naturligtvis.