Vad kan man egentligen fixa själv i hemmet?

Många av oss skulle nog beskriva oss som gör-det-självare. Man vill så långt det är möjligt försöka fixa saker själv i hemmet och inte behöva ta professionell hjälp. Detta har så klart många fördelar, men ibland kan det bli lite för mycket av det goda och man ställer till mer än man ordnar. Här kommer därför lite råd om vad du kan fixa själv, och för vilka saker du bör skaffa professionell hjälp.

Håll dig borta från el

Allt som har med el och att dra ledningar att göra är inte bara farlig utan även förbjudet att göra utan utbildning. Därför bör du här anlita en elektriker. Riskerna överväger helt enkelt fördelarna och det kan få stora konsekvenser för både ekonomi och hälsa om man tummar på dessa regler.

Är problemet ditt ansvar?

Ibland ordnar vi saker vi egentligen inte behöver ordna själva. Bor vi i en bostadsrätt till exempel kan det finnas en fastighetsförvaltning som har ansvaret för att ta hand om och lösa vissa saker. Kolla först upp vad som täcks in under detta och se till att inte ta dig an saker som egentligen inte är ditt ansvar.

Försök själv först

Annars är tipset att alltid prova själv, så länge du inte riskerar att förstöra något. Se efter om du kan lösa problemet själv innan du betalar någon annan dyra pengar för att göra det åt dig.