Renovera och bygga om med sin partner

Det är ofta som par bestämmer sig för att renovera hemma, bygga till eller bygga om. Ett byggprojekt i kärlekens tecken eller som ett samarbete äkta makar emellan kan vara oerhört kul men också oerhört krävande och kanske tära på relationen. Den ene vill få utlopp för sina renoveringsidéer medan den andra trycker undan dem och blir lite översittare. Samtidigt kanske man har olika kompetenser och erfarenheter inom byggprojekt och renoveringar – den ena är händig och den andra har tummen mitt i handen. Hur gör man för att samsas med hammaren och spiken i högsta hugg?

Dela upp momenten

Alla går vi och bär på dolda talanger hur små de än må vara. Även om vi inte är vana hantverkare eller fixarsnubbar, finns det alltid något vi är bra på. Det kan vara att måla om eller klä om möbler, att tapetsera eller spika upp hyllor. Sätt er ner och gå igenom vad ni båda tycker är kul att göra och vad ni är bra på respektive dåliga på och okunniga inom. Det ni båda inte kan utföra själva, kan ni istället anlita en hantverkare för som gör jobbet åt er. I vissa fall måste ni anlita någon annan, som till exempel vid VVS och elinstallationer. Ni kanske även behöver se över valet av elbolag och någon av er kan få uppdraget att titta på Byt Elbolag och välja en mer kostnadseffektiv lösning.

Börja med små projekt

Många par som börjar utföra stora renoveringar utan att vara ordentligt förberedda, slutar i gräl och kanske rent av i skilsmässa. Renoveringar har nämligen visat sig vara en relativt stor orsak till att par går skilda vägar. Ett tips är att börja i liten skala med små projekt som blir klara snabbt och som inte är alltför svåra att ta sig igenom. Om ni ändå skulle ha ett stort projekt som tar upp era tankar och som ni gärna vill genomföra så snart som möjligt, kan ni dela upp dem i delprojekt. Det är också en bra idé med tanke på att ni får lättare att utvärdera resultatet och se om ni är på rätt spår innan ni kör vidare.

Ha roligt!

Det viktiga under en renovering är att ni båda har kul. Har ni tråkigt riskerar frustrationen att gå ut över den andre. Ställ er frågan varför ni renoverar och om det verkligen är nödvändigt. Försök också att fråga er var för sig om ni tycker projektet är kul att genomföra. Om ni bävar vid blotta tanken på det, borde ni skjuta upp det eller åtminstone börja i mindre omfattning.

Ännu ett tips för par som går i renoveringstankar är att inte renovera sönder förhållandet genom att bara renovera. Livet är fullt av andra roliga saker också!