Sanering av byggnader

Det finns många tillfällen då sanering kan vara nödvändigt och orsaken till sanering kan vara många. Är du fastighetsägare är det viktigt att hålla bostaden ren och fri från ohyra, dålig luft och mögel. I vissa fall kan människan vara orsaken till behovet av sanering.

Sanering – ett nödvändigt ont

Ordet sanering är förknippat med en mycket kontaminerad miljö som behöver specialistvård för att bli återställd och i många fall är det så. Men saneringen kan lika gärna handla om att bli av med en så oskyldig liten insekt som myran i sitt hem och det kan man ordna själv med rätt kunskap och verktyg. Dock finns det många andra tillfällen som verkligen behöver specialkompetens för att komma tillrätta med problemet. Ett sådant exempel är radon. Det är ett radioaktivt ämne som finns bland annat i blåbetong. För att sanera radon kan man kontakta radea som är specialister på det.

Många företag som sysslar med sanering kan erbjuda flera olika typer av tjänster inom sanering, som bland annat städning mögel- och skadedjursbekämpning. Skadedjur kan vara möss, vägglöss, myror, getingar, träätande insekter med flera.

I de flesta fall är inte saneringsorsaken en mänsklig faktor, men i extrema fall förekommer det att bostäder måste saneras i samband med att bostäder ska byta ägare. Ofta har de boende haft husdjur som har orsakat saneringsbehovet i form av urinering på golv och liknande. I de fallen är det vanligt att bostaden har fått en odör som är svår att bli av med såvida inte allt som orsakar lukterna tas bort på ett professionellt sätt.

Oavsett vad du behöver sanera är det viktigt att du gör det i tid innan problemet blir större. I många fall är det även direkt hälsofarligt att vistas i miljöer som behöver saneras.